Tobuli Basmati ryžiai

Tobuli Basmati ryžiai

Žiūrėti receptą Pridėti prie mylimiausi Spausdinti receptą

Kiekvienas gaminantis maistą turėtų žinoti kaip lengvai ir be didesnių pastangų išvirti tobulus ryžius. Iš patirties žinau, kad daugiausia iššūkių kelia basmati ryžiai, labai skanūs, bet dažnai sulipę, nepurūs. Jeigu kas kartą juos ruošiant susiduriate su tokia problema, tai šis receptas labai greitai ir visiems laikams Jus išvaduos nuo galvos skausmo. Recepte naudoju amerikietiškus matavimo puodelius, griežtai tuo vadovautis nereikia, belieka prisiminti, kad ryžių ir vandens santykis turi būti 1 prie 1,5. O dabar vienintelis dalykas, kurio Jums prireiks, tai sekti instrukciją ir prieš verdant būtinai perskaityti visas pastabas. 

Recepto šaltinis: www.recipetineats.com

Tobuli Basmati ryžiai

Receptas: garnyras
Žymos: garnyras, ryžiai, Vegetariški
Porcijų skaičius: 4

Ingredientai:

  • 1 puodelio basmati ryžių (236 ml.) 
  • 1,5 puodelio vandens (354 ml.) 1 pastaba
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos

Gaminimo eiga:

  • Į puodą suberiame ryžius, druską ir supilame vandenį. Ant vidutinės aukštos ugnies viską užverdame (be dangčio!), kai puodo kraštuose pasirodo pirmieji burbuliukai, vanduo viduryje pradeda judėti ir suputoja, uždengiame dangtį ir sumažiname ugnį iki labai mažos.
  • Pas mane elektrinė kaitlentė, kaitrumo padalos yra tokios: 1, 1+, 2, 2+, 3, 3+ ir taip iki 9, taigi, aš nustatau 2 padalą. Dabar paliekame viską ramiai virti 12 minučių. Jokiu būdu nekilnojame dangčio!
  • Praėjus virimo laikui, nuimame puodą nuo ugnies ir 10 minučių leidžiame pailsėti. Tai itin svarbus virimo etapas, todėl jokiu būdu jo nepraleidžiame ir vėlgi nekilnojame dangčio.
  • Pailsėjusius ryžius mentelės pagalba švelniai sušiaušiame ir dedame į dubenį.

Pastabos:

1. Ryžius plauti ar neplauti? Aš dažniausiai ryžius kelis kartus praskalauju dubenyje su šaltu vandeniu ir palieku nuvarvėti sietelyje, visus išskyrus risotto, tai darau ne tam, kad verdant jie būtų puresni (panašu, jog tai mitas), darau tą, kad nuplaučiau nešvarumus, o jų kartais būna labai nemažai. Taigi, plauti ar neplauti yra tik Jūsų pasirinkimas. Jeigu neplaunate, vadovaukitės aukščiau nurodytu santykiu, jeigu plaunate, nupilkite du šaukštus vandens (dvigubinant verdamų ryžių kiekį 4 šaukštus ir t.t.). Nuspręndus ryžius plauti, darykite tai atsargiai, nelaužant grūdelių. Dažniausiai pasitaikanti klaida verdant ryžius yra per didelis vandens kiekis, taigi būkite atidūs.
2. Kokį puodą naudoti? Geriausias pasirinkimas būtų storasienis, sunkus, špižinis puodas su sandariai užsidarančiu dangčiu. Puodas negali būti per mažas, antraip Jūsų ryžiai išvirs netolygiai ir didelė tikimybė, jog prilips prie dugno.
3. Vienas svarbiausių momentų ruošiant ryžius šiuo būdu: virimo ir poilsio metu nekilnoti, neatidarinėti dangčio. Ryžiai lėtai verda susidarančiuose garuose, todėl pakėlus dangtį Jūs juos išleisite.
4. Kodėl 10 minučių poilsio nuėmus nuo ugnies yra toks svarbus? Ryžiai nėra visiškai išvirę, jie lipnųs ir nepurūs, nes puode vis dar likę vandens. Poilsio metu (jokiu būdu neatidarinėjant dangčio) ryžiai sugers likusį skystį ir baigs virti.
5. Pailsėjusių ryžių nepurenkite šakute, taip darydami galite sulaužyti grūdelius, naudokite medinę arba guminę mentelę.
6. Ką daryti jeigu ryžių išvirėte per daug ir po vakarienės jų liko, o kitą dieną jų naudoti neplanuojate? Dėkite ryžius į šaldymo maišelius ar indelius ir tiesiai į šaldymo kamerą. Šaldytus ryžius suberkite į indą, lengvai pridenkite ir 2 minutes šildykite mikrobangų krosnelėje aukštu galingumu. Štai ir šviežiai garuojantys ryžiai.
7. Jeigu norite išvirti dvigubą kiekį ryžių, 1 minute pailginkite virimo laiką (poilsio laikas išlieka toks pat - 10 minučių), pvz.: 2 puodeliai ryžių, 3 puodeliai vandens - virimo laikas 13 minučių ir t.t.
Išbandėte mūsų receptą?Paminėkite mus @karsta.kose arba #karstakose
Komentarų nėra

Parašykite komentarą
Recepto vertinimas