Kalafioro (žiedinio kopūsto) ryžiai

Kalafioro (žiedinio kopūsto) ryžiai

Žiūrėti receptą Pridėti prie mylimiausi Spausdinti receptą

Kalafioro ryžiai tai labai skani, sveika ir mažai kalorijų turinti alternatyva įprastiems, baltiems ryžiams ar netgi bulvių košei. Net neabejodami juos galite rinktis kaip garnyrą prie visų pagrindinių patiekalų. Kalafioro ryžiai ypač gerai dera su troškiniais, jie puikiai sugeria padažą papildydami, bet neapsunkindami. Ką jau kalbėti apie naudą mūsų organizmui, ši daržovė pasižymi: priešvėžinėmis savybėmis, padeda virškinimui, šalina toksinus, pagerina geležies įsisavinimą, mažina streso poveikį, o didelis kiekis vitamino C stiprina imuninę sistemą bei saugo nuo uždegimų.

Žinau, kad tikrai ne visi mėgsta šiek tiek specifinį, kopūstinį kalafioro skonį, bet šiame patiekale jis visiškai kitoks, nei virtas sriuboje ar garuose. Man geriausias to įrodymas, kaip visada, – mūsų mergaitės. Trečią ar ketvirtą kartą valgydamos jos konstatavo – „čia tie kitokie ryžiai?” ir pasakius, kad ryžių čia nėra, nuostaba buvo begalinė. Taigi, net jeigu esate labai skeptiškai nusiteikę kalafiorų atžvilgiu, primygtinai raginu išbandyti naują, skanų ir itin sveiką receptą.

Skanių atradimų su kalafioru!

Kalafioro (žiedinio kopūsto) ryžiai

Receptas: garnyras, Side Dish
Žymos: daržovės, garnyras, kalafioras, žiedinis kopūstas
Porcijų skaičius: 4

Ingredientai:

  • 1 kalafioro galvos (apie 500g.) (1 pastaba)
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • druska, šviežiai malti juodieji pipirai
  • žiupsnelis maltos saldžios paprikos
  • 1 šaukšto smulkiai sukapotų plačialapių petražolių

Gaminimo eiga:

  • Nuplaukite kalafiorą, nupjaustykite lapus, išpjaukite kotą ir peiliu išskirstykite į vidutinio dydžio žiedynus. 
  • Žiedynus sutarkuokite burokine tarka. Jeigu turite virtuvinį kombainą būtent tokiu antgaliu, tai labai pagreitins visą procesą. Naudoti antgalį-pjaustyklę nerekomenduoju, nes gausis labiau košė, o ne atskiri grūdeliai. Tarkuodami nesijaudinkite dėl stambesnių gabalėlių, patiekalo tai nesugadins.
  • Svogūną bei česnaką supjaustykite smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenėlį.
  • Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies. Pasirinkite atitinkamo dydžio keptuvę, kad būtų pakankamai vietos kalafiorui kepti. Geriau rinkitės didesnę, kad viskas tilptų daugiau/ mažiau vienu sluoksniu, nes kitu atveju, pritroškinsite kalafiorų košės ir ryžiai nesigaus.  
  • Į įkaitintą keptuvę sudėkite svogūną su česnaku, retkarčiais pamaišydami kepkite apie 2-3 minutes, tol, kol svogūnas pradės įgaudinėti spalvą, bet jokiu būdu neapskrudinkite.
  • Ugnį padidinkite iki aukštos (ne maksimalios). Tuomet į keptuvę suberkite smulkintą kalafiorą, įpilkite likusius du šaukštus aliejaus, pagardinkite druska bei pipirais, išmaišykite ir kepkite apie 4-5 minutes. Kartkartėmis pamaišykite, bet nedarykite to per dažnai ir leiskite kalafioro grūdeliams truputį apskrusti.
  • Iškepusius kalafioro ryžius paragaukite ar netrūksta druskos (jos, greičiausiai, tikrai truks), įberkite maltos paprikos ir viską išmaišykite. Garnyrą sudėkite į dubenį, apibarstykite smulkintom petražolėm ir tiekite į stalą.

Pastabos:

Pastabos:
  1. Kalafioro dydį pasirinkite pagal valgytojų skaičių atitinkamai mažindami arba didindami svogūno bei česnako kiekį. Sutarkuotas, bet ne keptas kalafioras, sandariame indelyje šaldytuve puikiai išstovės apie 5 dienas, kepto ilgiau dviejų-trijų dienų nelaikyčiau, nes pavandenija. Bet, jeigu jau taip nutiko, kad įkvėpimas Jūsų neaplankė ir tarkuotas kalafioras šaldytuve baigia pasimirti iš liūdesio, jokiu būdu to neleiskite. Suberkite viską į šaldymo maišelį ar indelį ir dėkite į šaldymo kamerą, o prireikus berkite tiesiai į keptuvę, tik kepkite keliomis minutėmis ilgiau.
Išbandėte mūsų receptą?Paminėkite mus @karsta.kose arba #karstakose

Komentarų nėra

Parašykite komentarą
Recepto vertinimas