Lapinių burokėlių (mangoldų) užkandis su feta sūriu

Lapinių burokėlių (mangoldų) užkandis su feta sūriu

Žiūrėti receptą Pridėti prie mylimiausi Spausdinti receptą

Lapiniai burokėliai arba mangoldai pas mus nėra tokie populiarūs kaip kitos lapinės daržovės. O visiškai be reikalo! Jie yra priskiriami „supermaisto” kategorijai, nes nauda organizmui – begalinė. Esminė problema, kad įsigyti jų nėra labai paprasta. Parduotuvėse mangoldai retas svečias, todėl ieškoti jų reikėtų ūkininkų turgeliuose arba užsiauginti patiems (aš auginu jau ne vienus metus). Juokingiausia, kad, bent jau Vilniuje, juos dažniau pamatysite kompozicijoje su kitomis gėlėmis vazonuose prie kavinių nei meniu:).

Trumpam noriu stabtelėti ties lapinių burokėlių nauda. Juose gausu vitamino C, B1, B2, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mineralinių medžiagų, baltymų, mikroelementų, ląstelienos. Jie yra gliukozės šaltinis smegenų bei nervų ląstelėms, gydo virškinimo sutrikimus, mažina riebalų kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą, gerina protinę veiklą, mažina nervingumą, nuovargį ir netgi rekomenduojami profilaktiškai nuo vėžio. Ir čia net neišvardinau visų mangoldų naudingųjų savybių.

Bet visų svarbiausia – sveikas maistas turi būti ir skanus maistas:)! Todėl šį kartą Jūsų teismui mano sugalvotas lapinių burokėlių užkandis. Kai pirmą kartą jį gaminau, tiek mano vyras, tiek sesuo labai skeptiškai nusiteikę stebėjo procesą, bet paragavus abejonių neliko. Vienbalsiai buvo nuspręsta, kad šiuo receptu būtina pasidalinti. Man šis užkandis skaniausias ant skrudintos duonos, bet kaip garnyras prie švelnaus skonio patiekalų (pavyzdžiui vištienos krūtinėlės) irgi puikiai tiks. Kepti lapiniai burokėliai skoniu šiek tiek primena špinatus su vos juntamu burokėlių ir riešutų poskoniu. Kepti lapų koteliai suteikia traškumo, o ant viršaus užbertas feta sūris bei čili pipiras nuostabiai išbaigia patiekalą suteikdamas jam charakterį. Visas skonių derinys fantastiškas, todėl jeigu pavyks aptikti parduodamus mangoldus, nedvejodami čiupkit didelį glėbį:).

Skanaus!

P.S. tik nesupainiokite mangoldų su paprastų burokėlių lapais, tai visiškai kita daržovė.

Lapinių burokėlių (mangoldų) užkandis su feta sūriu

Receptas: Appetizer, Side Dish, Snack, užkandis, Užkandžiai
Žymos: daržovės, feta, garnyras, lapiniai burokėliai, sumuštinis, sveika, užkandis, Vegetariški
Porcijų skaičius: 4

Ingredientai:

  • 350-400 g. lapinių burokėlių (mangoldų) su stiebais
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio raudono vyno acto
  • 50 g. feta sūrio
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto raudono čili pipiro (jeigu aštriai nemėgstate, šią dalį praleiskite)
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus 
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  • Lapinius burokėlius nuplaukite, šiek tiek nusausinkite ir atskirkite lapus nuo kotų.
  • Į dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Ten pat suberkite ir smulkiai supjaustytus lapinių burokėlių kotus. Jeigu kotelis labai storas bei platus, perpjaukite vieną ar du kartus išilgai ir tuomet pjaustykite.
  • Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir sudėkite į atskirą indelį ar lėkštutę.
  • Lapinių burokėlių lapus susukite į ritinėlį ir apytiksliai kas 10 centimetrų supjaustykite (lapai turi likti stambesni, todėl nesmulkinkite per daug).
  • Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir suberkite svogūnus su lapinių burokėlių kotais. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10 minučių arba, kol svogūnai pradės gelsti, o koteliai karamelizuotis.
  • Į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, išmaišykite ir pakepinkite apie 1 minutę, tik tol, kol pasklis aromatas (jokiu būdu neapskrudinkite).
  • Šiek tiek padidinkite ugnį, suberkite lapinių burokėlių lapus, pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Beveik nuolat maišydami kepkite apie 4-5 minutes, kol lapai visiškai suvys ir pradės vietomis skrusti.
  • Į keptuvę įpilkite šaukštelį raudono vyno acto ir nuolat maišydami pakepinkite keletą sekundžių, kad išgaruotų actas.
  • Visą keptuvės turinį perdėkite į lėkštę, suberkite smulkintą čili pipirą (jeigu naudojate) ir išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
  • Jeigu lapinius burokėlius tieksite kaip garnyrą prie kitų patiekalų, ant viršaus užtrupinkite feta sūrį ir šiek tiek išmaišykite. Jeigu tieksite kaip užkandį, tuomet ant apskrudintos duonos šaukštu išdėliokite keptus lapinius burokėlius ir ant viršaus užberkite smulkintą feta sūrį.
    Skanaus!
Išbandėte mūsų receptą?Paminėkite mus @karsta.kose arba #karstakose

 

Komentarų nėra

Parašykite komentarą
Recepto vertinimas