Kiaušinienė su lašinukais, cukinija ir šitake (shiitake) grybais

Kiaušinienė su lašinukais, cukinija ir šitake (shiitake) grybais

Žiūrėti receptą Pridėti prie mylimiausi Spausdinti receptą

Savaitgalio pusryčiai privalo būti ypatingesni, skanesni ir sotesni nei eilinę darbo dieną. Įvairiausias kiaušinienes, omletus ar fritatas labai dažnai gaminu iš to kas yra šaldytuve ir to ką verkiant reikia sunaudoti. Man tai vienas iš paprasčiausių patiekalų skirtų improvizacijoms. Su šiuo receptu irgi taip nutiko. Šaldytuve gulėjo kampelis vytintos kiaulienos pažandės „Guanciale”, likusios nuo anksčiau gamintų „Carbonara” makaronų (receptą esu pažadėjusi vyro seseriai, taigi artimiausiu metu ištesėsiu;)), pakuotė šitake grybų ir, rudeniop niekaip nesibaigiančios, cukinijos. Visas derinys mums taip patiko, kad dabar produktus šiai kiaušinienei susiperku iš anksto.

Pagrindinė ir sudėtingiausia užduotis yra rasti „Guanciale”. Vilniuje jos nusipirksite „Mažojoje Italijoje”, „Užupio krautuvėleje” ir visuose didesniuose miestuose – „Promo Cash&Carry”. „Guanciale” yra vytinta kiaulienos pažandė, kuri iš pradžių pasūdoma su prieskoniais, o vėliau tris mėnesius brandinama. Išskirtinio ir ryškaus skonio, tankios tekstūros su dosniu riebaliukų kiekiu patiekalams ji suteikia vadinamąjį „umami” (verčiant iš japonų kalbos – skonio, skanumo esmė) pojūtį. Vis tik, jeigu ir nerasite „Guanciale”, tai ne priežastis atsisakyti šio recepto – keiskite ją sūdytais lašinukais su nedideliu kiekiu raumens ar „Pancetta”.

Kitas truputį neįprastas elementas – šitake („Shiitake”) grybai, kilę iš Azijos, o šiandien auginami ir Lietuvoje. Nusipirkti jų didesnėse parduotuvėse neturėtų būti problema, bet kartais jie būna tokie maži ir sudžiūvę, kad tuomet tikrai geriau rinktis pievagrybius.

Visi pakeitimai („Guanciale” į „Pancetta”, šitake į pievagrybius) dramatiškai kiaušinienės skonio nepakeis, ji vis tiek bus labai skani ir verta savaitgalio pusryčių. Išbandyta ir patvirtinta ekspertų:).

Skanaus!

Kiaušinienė su lašinukais, cukinija ir šitake (shiitake) grybais

Receptas: Breakfast, Main Course, Pagrindiniai patiekalai, Pusryčiai
Žymos: cukinija, grybai, Kiaušiniai, pievagrybiai, pusryčiai, svogūnai, vakarienė
Porcijų skaičius: 4

Ingredientai:

  • 8 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 2 šaukštų pieno
  • 150 g. vytintos kiaulienos pažandės "Guanciale" arba vytintų/ sūdytų lašinių su raumenuku, arba sūdytos ir švelniai rūkytos šoninės "Pancetta tesa"
  • apie 120 g. cukinijos (vienos mažos)
  • 100 g. šitake (shiitake) grybų arba pievagrybių
  • 1 nedidelio svogūno
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštų sviesto, jeigu naudosite neriebią šoninę
  • smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų patiekimui (nebūtinai)

Gaminimo eiga:

  • Pažandę arba lašinukus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Suberkite į šaltą keptuvę (kad lėtai kaistant iš lėto tirptų ir riebaliukai) ir nustatykite vidutinę mažą kaitrą. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10-12 minučių, kol ištirps riebaliukai ir pažandė gražiai apskrus. Jeigu naudosite liesą šoninę - įdėkite šaukštą sviesto.
  • Kol kepa pažandė supjaustykite daržoves: svogūną plonais pusžiedžiais, cukiniją perpjaukite išilgai ir supjaustykite griežinėliais. Šitake grybus nuplaukite, nusausinkite ir išpjaukite kotelius (dažniausiai jie būna suragėję ir yra tinkami nebent sultiniui pagardinti). Grybų kepurėles supjaustykite griežinėliais.
  • Jeigu vietoj šitake naudosite pievagrybius.
    Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  • Kiaušinius įmuškite į dubenėlį, įpilkite du šaukštus pieno, įberkite druskos, pipirų ir gerai išplakite šluotele.
  • Kai pažandė taps gražios auksinės spalvos, padidinkite ugnį iki aukštos (ne maksimalios).
  • Į keptuvę suberkite svogūnus, cukiniją, šitake grybus, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Jeigu keptuvėje per mažai riebaliukų, įdėkite šaukštą sviesto. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 7-8 minutes, kol daržovės ir grybai vietomis apskrus.
  • Ugnį sumažinkite iki vidutinės ir supilkite kiaušinių plakinį.
  • Mentele stumdykite kiaušinienę po visą keptuvės plotą pirmyn ir atgal apsukdami ratą aplink keptuvės kraštus. Stenkitės, kad kuo daugiau skystos masės patektų į vidurį. Jokiu būdu nemaišykite kiaušinienės ratu ar kitais padrikais judesiais, lėtas bei švelnus stumdymas yra pagrindinė minkštos ir kreminės kiaušinienės paslaptis.
  • Kai keptuvėje nesimatys skystų kiaušinių, bet masė bus dar pakankamai drėgna ir atrodys kaip nevisiškai iškepusi, mentele kelis kartus ją "perlankstykite" ir iš karto nuimkite nuo ugnies.
  • Iškeptą kiaušinienę dėkite į lėkštes, užberkite smulkintų svogūnų laiškų ir valgykite su šviežia duona.
Išbandėte mūsų receptą?Paminėkite mus @karsta.kose arba #karstakose

Komentarų nėra

Parašykite komentarą
Recepto vertinimas