Vietnamietiška karamelizuota kiauliena

Vietnamietiška karamelizuota kiauliena

Žiūrėti receptą Pridėti prie mylimiausi Spausdinti receptą

Fantastiškai skanus ir neįtikėtinai lengvai pagaminamas azijietiškos virtuvės patiekalas, nereikalaujantis begalės padažų padažiukų. Kiaulienos sprandinė – tokia įprasta mūsų lietuvių stalui bus pakylėta į naujas aukštumas. Visas virimo procesas atrodo labai neįspūdingai, kartą vienas bičiulis paklausė „o čia ką, šašlyką verdi”, būtent į tai pradžioje ir bus panašu. Bet proceso pabaigoje Jūs būsite apdovanoti karamelizuotais, lipniais ir sultingais mėsos gabalėliais, dėl kurių visi pames galvas. Šį receptą itin raginu išbandyti tuos, kurie mėgsta azijietišką virtuvę, bet niekada nedrįso gaminti namuose. Maksimalus rezultatas minimaliom pastangom, kas gali būti geriau!

Recepto šaltinis – www.recipetineats.com

Vietnamietiška karamelizuota kiauliena

Receptas: Pagrindiniai patiekalai
Žymos: kiauliena, kiaulienos sprandinė
Porcijų skaičius: 4

Ingredientai:

  • 100 g. rudo cukraus (aš naudoju light muscovado)
  • 1 š. vandens
  • 1 kg. kiaulienos sprandinės (rinkitės riebesnę) supjaustytos 3 cm. gabalėliais
  • 375 ml. kokosų vandens 
  • 1 šalotinio svoguno arba pusės paprasto supjaustyto griežinėliais
  • 2 skiltelių smulkiai sukapotų česnako
  • 1,5 š. žuvų padažo (fish sauce)
  • 1/4 a.š. maltų baltųjų arba juodųjų pipirų (aš naudoju juoduosius, baltųjų skonis man nepatinka)
  • raudono čili pipiro ir svogūnų laiškų papuošimui

Gaminimo eiga:

  • Iš pradžių pasiruoškite visus produktus ir ką reikia susipjaustykite.
  • Cukrų su 1 šaukštu vandens (ne kokosų vandeniu!) supilkite į nemažą puodą (pasirinkite tinkamo dydžio, jame viską ir virsite) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies.
    Leiskite cukrui ramiai tirpti ir pamaišykite tik tuomet, kai pasirodys pirmieji virimo burbuliukai. Virkite iki karamelės konsistencijos apie 1 minutę.
    Šį momentą stebėkite ir neatsitraukite nuo viryklės per toli, karamelė greitai sudega. 
  • Dabar, tiesiog, sudėkite visus likusius produktus (išskyrus skirtus papuošimui), kelis kartus viską išmaišykite ir užvirkite. Virkite (NEUŽDENGTĄ) apie 1,5 valandos ant vidutinės mažos ugnies, kad viskas tik švelniai kunkuliuotų. Jeigu visas procesas vyks per greitai ir intensyviai, vakarienei gausite karamelizuotą, bet kietą kiaulieną. Virimo metu retkarčiais vis pamaišykite.
  • Apytiksliai po 1,5 valandos, kai bus beveik nelikę skysčio ir mėsa bus minkšta (jeigu ne, žiūrėkite patarimus), atsiskirs riebalai, neišsigąskite - taip ir turi būti. Šiame etape maišykite truputį dažniau, kad kiauliena karamelizuotųsi savo pačios riebaluose.
  • Kai nebeliks padažo (juo bus pasidengę mėsos gabalėliai), kelkite puodą nuo ugnies, dėkite ant ryžių ir apibarstykite pjaustytais čiliais bei svogūnų laiškais.
    Skanaus!

Pastabos:

1. Mėsos minkštumas - jeigu praėjus nurodytam virimo laikui mėsa vis dar kieta, o skysčio beveik nelikę, įpilkite pusę puodelio vandens, gerai išmaišykite ir virkite, kol bus minkšta. Esant reikalui, viską pakartokite.
2. Kokosų vanduo - tai ne kokosų pienas. Tai balkšvas, sūriai  salstelėjusio skonio vanduo. Jo rasite beveik visose didžiosiose prekybos tinklų parduotuvėse ir tikrai visose sveiko maisto ar gourmet tipo taškuose.
3. Garnyras - garnyrui rinkitės paprastus baltus ryžius (basmati, ilgagrūdžiai ar kt.), čia jie tiks geriausiai, nes mėsa yra pakankamai intensyvaus ir sodraus skonio. Prie šio patiekalo taip pat labai tiks "Azijietiškos kopūstų salotos", garuose virtos daržovės ir net paprastas žalias juostelėmis pjaustytas agurkas puikiai išbaigs visą patiekalą.
Išbandėte mūsų receptą?Paminėkite mus @karsta.kose arba #karstakose

 

Komentarų nėra

Parašykite komentarą
Recepto vertinimas